Hoe zou jij het weten?

Laat mij even een stapje terug nemen. Onze definitie van fitness: gereedheid. Ben jij klaar, op dit moment, zonder enige warming up of voorbereiding, om te sprinten op jouw topsnelheid? Ben jij klaar om zo hoog te springen als jouw bureau? Als je het zou moeten doen, zou je dan snel iets zwaar kunnen optillen en het boven jouw hoofd heffen?

In onze voornamelijk zittende maatschappij, lijken deze noodzakelijkheden misschien een beetje extreem. Er gaat geen overvaller jouw kantoor binnenstormen vandaag. Vuur zal zich waarschijnlijk niet door jouw woonkamer verspreiden vanavond. Het is onwaarschijnlijk dat een rotsblok jouw vriend tegen de grond gaat klemmen op weg naar huis.

We hebben niet de laatste 65 miljoen jaar of zo onze fysiologie verbeterd om naar Oprah te kijken. Of je het nu fijn vindt of niet, wij zijn het product van een zeer lang proces van continue adaptaties aan een hard fysiek bestaan, en de laatste paar eeuwen van een relatief makkelijk en comfortabel bestaan zijn niet genoeg om ons DNA te veranderen. Wij mensen zijn op ons best wanneer ons bestaan zich spiegelt, of op zijn minst stimuleert, aan datgene waaraan we genetisch aangepast zijn om te leven. En dat is het doel van functioneel bewegen.

Mark Rippetoe

Coach

Onze behoeftes als mensen verschillen niet per type maar in schaal. Laat voor een vergadering, je gaat een enkele verdiepingen moeten omhoog rennen en liefst niet buiten adem aankomen boven. Je vriend helpen verhuizen naar een nieuw appartement, je gaat op de 1 of andere manier in de laadbak van de vrachtwagen moeten klimmen. En oma moet de zak bloem uit de keukenkast nemen, ongeacht op welk schap dit zich bevindt. Je zal misschien nooit verschijnen op de wereldkampioenschappen powerliften met een 400kg squat maar je wil toch graag zolang je leeft zelfstandig kunnen gaan zitten en rechtstaan.

Trainers en burgers hun behoeftes lijken meer op die van de brandweerman, agent en soldaat dan op die van de elite atleet. Om de simpele reden, dat men niet weet hoe hun speeldag eruit zal zien, je weet niet wanneer die zal plaatsvinden of wat de uitdaging gaat zijn, je weet het gewoon niet.

Greg Glassman

Je hebt meer dan genoeg redenen om fit te zijn: langdurig leven, vermijden en minimaliseren van ziekte en de effecten hiervan, interpersoonlijke relaties, geestelijk gezondheid, levenskwaliteit… en simpelweg de mogelijkheid om te LEVEN zolang je de kans hebt.

Onze gemeenschap definitie van een ‘fit’ persoon is dat van iemand met een laag lichaamsvetpercentage. Echter, minder lichaamsvet is geen bepalende eigenschap van fitness, maar eeder een correlatie. Mensen die fit zijn, hebben over het algemeen, minder lichaamsvet. Maar mensen met weinig lichaamsvet zijn niet noodzakelijk fit; denk maar eens terug aan de overlevenden van concentratiekampen, de extreem armen, en degene met een eetstoornis. Hieruit kunnen wij concluderen dat een laag gewicht of een lage BMI score een foutieve indicator van fitness of gezondheid is. Denk maar eens aan de duizenden of miljoenen mensen die roken en hun gewicht laag houden door hun eetlust te onderdrukken: zij wegen misschien 10kg lichter als jou, maar zullen zij langer leven? Genieten zij langer van hun leven?

Er zijn verschillende vormen van fitness natuurlijk. Lopers zullen zeggen dat zij het fitst zijn, maar zij praten enkel over aerobe conditie of uithouding. Powerlifters zijn sterk, maar zijn vaker slachtoffer van een hartaanval dan de gemiddelde persoon. Turners zien er geweldig uit maar hebben nooit getoond dat ze meer weerstand hebben tegen ziektes of een langere levensduur dan de gemiddelde persoon; sterker nog, hun sport brengt een hoog percentage aan blessures mee op competitieniveau. Bodybuilders… zijn zelden een voorbeeld van de meest functionele atleten. Gevechtsport beoefenaars zijn zeer behendig; sprinters zijn snel; hoogspringers hebben enorm veel explosieve kracht. Maar ze missen allemaal wel iets op een ander vlak. Niemand van hen is goed in alles. Specialisatie – geweldig zijn in één ding – betekent onherroepelijk het opofferen van iets anders.

Onze bezorgdheid is het ontwikkelen van een zo breed mogelijke fitness: het type dat je levensduur verlengt, het leven verbetert dat je hebt, je horizon verbreedt, je ‘in staat’ houdt en je misschien zelfs een held maakt wanneer het moment aanbreekt.

Verschillende sporten of specialisaties meten fitness verschillend. Tot nu, heeft er nooit een algemene schaal bestaan waarop je jezelf kon plaatsen. Wanneer de Olympische spelen van 2016 over waren vroegen mensen zich af, “Wie is de betere atleet – Usain Bolt of Michael Phelps?” En tot nu was het algemene antwoord, er geen manier om het zeker te weten.

Geloof het of niet, tot op dit punt, praat iedereen over fit worden, of je fitness verbeteren, maar niemand heeft een alles omvattende definitie gevonden wat fitness nu werkelijk is. Laat staan dat men een trainingsprogramma heeft ontwikkeld om fitness over alle domeinen te ontwikkelen.

Tot nu.

Volgens CrossFit bestaat bestaat namelijk uit 10 verschillende domeinen;

  • Cardio respiratory endurance (uithoudingsvermogen van hart, bloedvaten en ademhalingsstelsel)
  • Strength (kracht)
  • Stamina (weerstandsvermogen)
  • Flexibility (flexibiliteit)
  • Coordination (coördinatie)
  • Agility (wendbaarheid)
  • Balance (evenwicht)
  • Accuracy (nauwkeurigheid)
  • Power (vermogen)
  • Speed (snelheid)

In CrossFit gaat men ervan uit dat men pas fit is als men competent is in bovengenoemde CrossFit domeinen. Moet je dan perfect zijn in al die domeinen? Zeker niet! Wij streven niet naar perfectie maar naar progressie. We gaan je echter wel helpen om daar te komen. Interesse om eens te kijken wat CrossFit & Alife voor jou kunnen doen? Kom dan eens langs voor een vrijblijvend gesprek. Te boeken via deze link.