Je lichaam is een prachtige en complexe machine. Zonder enige bewuste aansturing van je, weet je lichaam voedsel in energie om te zetten, je lichaamstemperatuur te regelen, nieuwe cellen aan te maken, afval te verwijderen en duizenden andere processen uit te voeren om je levend en gezond te houden.

Omdat je lichaam zo een complexe machine is, bestaan ​​er veel misvattingen en halve waarheden over hoe het werkt, vooral als het gaat om spieren en vet. Dit maakt het moeilijk om erachter te komen wat waar is en wat niet, vooral omdat er tegenwoordig een supplement voor alles lijkt te zijn en een gestage stroom van advertenties waarin iedereen beweert de volgende grootste uitvinding te hebben voor vetverlies of spiergroei.

Om wat inzicht te krijgen in deze problemen en de halve waarheden, hebben we een aantal belangrijke punten verzameld over spieren en vet die u kunt meenemen om u te helpen de juiste beslissingen te nemen wanneer u klaar bent om gezonder te worden en uw lichaamssamenstelling te optimaliseren .

#1: Spieren zijn niet enkel voor atleten

Image Source: Flickr

Veel mensen denken dat het ontwikkelen van spieren alleen nodig is als je een atleet bent. Waarom zou je sterker moeten zijn als je geen competitieve sporten beoefent? Niet iedereen hoeft een verdedigende tegenstander af te weren, maar iedereen moet in staat zijn om infecties te bestrijden. 

Wat heeft spieren met een infectie te maken? Best veel eigenlijk.

Eiwit is een belangrijke macrovoedingsstof die uw lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Spier bestaat voornamelijk uit water en eiwit. Wanneer uw lichaam in een gestreste toestand komt (ziek wordt), gaat de eiwitbehoefte van uw lichaam plotseling omhoog, in geval van ernstig trauma zelfs tot vier keer het normale.

Als je lichaam niet het benodigde eiwit krijgt dat het nodig heeft uit je dieet, zal het zijn toevlucht nemen tot je spieren- wat je lichaam als grote eiwitreserves kan beschouwen – en beginnen ze af te breken. Als uw spieren niet voldoende ontwikkeld of onderontwikkeld zijn, heeft u een verminderd vermogen om huidige infecties te bestrijden en kunt u meer vatbaar zijn voor toekomstige infecties, vooral in ernstige gevallen.

American Journal of Clinical Nutrition:

If there is a preexisting deficiency of muscle mass before trauma, the acute loss of muscle mass and function may push an individual over a threshold that makes recovery of normal function unlikely to ever occur.

 

Draag zorg voor je spieren, en zij dragen zorg voor jou.

#2: Er zijn 2 types vet – en 1 daarvan is gevaarlijk!

De meeste mensen weten dat overgewicht op lange termijn kan leiden tot gezondheidsproblemen, maar niet veel mensen begrijpen helemaal waarom. Huidig ​​onderzoek laat nu zien dat vet niet alleen een leeg gewicht is als een zak zand, maar in feite een metabolisch actief weefsel is dat net zoals een orgaan in je lichaam werkt.

Maar in tegenstelling tot de andere organen in je lichaam die zijn ontworpen om je lichaam in goede conditie te houden, werkt overtollig vet voornamelijk om het te saboteren.

Volgens de universiteit van Harvard kan vet, en in het bijzonder visceraal (buik) vet, aanzienlijke negatieve effecten hebben op uw gezondheid. Visceraal vet verspreidt bepaalde soorten chemicaliën, cytokinen genaamd, in het lichaam en hoewel cytokines niet van nature schadelijk zijn, kunnen de soorten cytokines die door vet worden uitgestoten ernstige gevolgen hebben voor de insulineresistentie, het cholesterolgehalte en de bloeddruk. 

Na verloop van tijd kan visceraal vet leiden tot de ontwikkeling van ernstige ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Gelukkig kan werken aan het verminderen van de vetmassa in uw lichaam enkele van deze schadelijke effecten helpen verminderen.

#3: “Vetvrije massa” is niet hetzelfde als “Spiermassa”

Magere massa. Vetvrije massa Spiermassa. Massa van skeletspieren. Het kan heel gemakkelijk zijn om in al deze klinkende termen verdwaald te raken. Zijn ze allemaal hetzelfde?

De meest voorkomende fout is wanneer mensen de term “vetvrije massa” gebruiken en wanneer ze het hebben over het verhogen ervan – “Spier gains”. Veel mensen stellen spiermassa gelijk aan vetvrije massa, wat slechts gedeeltelijk correct is.

Hoewel het waar is dat als je je spieren ontwikkelt, je ook je vetvrije massa ontwikkelt, dat wil niet zeggen dat ze hetzelfde betekenen. Vetvrije massa verschilt van skeletspier doordat vetvrije massa een verzameling is van het gewicht dat wordt toegeschreven aan spieren, lichaamswater, botten en al het andere dat niet vet is. Ter illustratie, kijk eens naar de afbraak van de lichaamssamenstelling van deze 162-pond man:

Merk op dat dit onderwerp een magere lichaamsmassa van 128,5 pond heeft, waarvan het grootste deel wordt weerspiegeld door Totale hoeveelheid lichaamsvocht. De werkelijke spier die mensen proberen te ontwikkelen in de sportschool – skeletspier – is slechts goed voor 73,2 pond lichaamsgewicht.

Hoewel het niet waarschijnlijk is dat het gewicht van uw organen of botten aanzienlijk zal veranderen, kunnen uw spieren en water variëren in volume en massa, afhankelijk van verschillende omstandigheden. Omdat vetvrije massa lichaamswater omvat, is het verhogen van uw gewicht door uw cellen te hydrateren met voldoende intracellulair water technisch ook een toename van vetvrije massa.

#4: Spieren worden niet omgezet in vet

Geef toe, je was er vrij zeker van dat het niet zo werkte, maar je betrapt jezelf er soms toch op dat je denkt dat je spieren in vet veranderen als je stopt met sporten of teveel eet.

Hoewel je lichaam een ​​verbazingwekkende machine is, is er geen proces waarbij je lichaam spieren omzet in vetweefsel. Veel mensen merken op dat hun spieren omgezet is in vet nadat ze stoppen met regelmatig trainen, en het lijkt echt alsof dat is wat er gebeurt – je was eens slank en gespierd, en nu heb je minder spieren en zie je slapper. Maar wat er echt aan de hand is, is een verandering in de lichaamssamenstelling – een verlies van spiermassa dat optreedt op hetzelfde moment dat de vetmassa toeneemt.

Dit kan om een ​​aantal redenen gebeuren. Veel mensen, vooral atleten, kunnen in het laagseizoen last krijgen van spierverlies en vetverbranding of stoppen helemaal met presteren als ze blijven eten zoals ze deden toen ze op een competitief niveau speelden. Dat komt omdat de hoeveelheid calorieën die u per dag gebruikt – uw dagelijks verbruik – aanzienlijk lager wordt als u uw activiteitenniveau wijzigt.

#5: Mager zijn is niet zo geweldig als je geen spieren hebt

Image Source: Flickr

Wanneer mensen denken aan iemand met een ongezond lichaam, denken ze aan iemand met overgewicht. Dus wanneer mensen denken aan iemand met een gezond lichaam, denken ze vanzelf aan iemand die mager is.

Niet zo snel: alleen omdat iemand op een catwalk model lijkt, betekent dat nog niet dat ze gezond zijn. In feite is het vaak het tegenovergestelde. In sommige gevallen worden mensen die ernaar streven mager te zijn – zoals bijvoorbeeld catwalk-modellen – zo overdreven dun worden en aandoeningen zoals anorexia ontwikkelen. Het was om deze reden in het bijzonder dat de Franse overheid een verbod op het in dienst nemen van catwalk modellen met BMI’s van minder dan 18.0 in 2015 oplegde. 

Niet iedereen is echter een catwalk-model en een veel voorkomende aandoening die sommige magere mensen hebben en die zeker niet gezond is, is iets dat sarcopenische obesitas wordt genoemd, iets dat in de volksmond wordt aangeduid als “skinny fat”. Magere, dunne mensen hebben geen gezonde hoeveelheden spiermassa, daardoor hebben ze een vetpercentage dat vergelijkbaar is met iemand die zwaarlijvig is, ook al lijken ze mager. Ze hebben vaak lichaamssamenstelling profielen die lijken op deze:

Ondanks dat hij een normaal gewicht heeft (binnen 15% van het ideale gewicht voor de lengte van deze persoon), is de spiermassa erg onderontwikkeld terwijl de lichaams vetmassa vrij hoog is. Door de vetmassa te delen door het gewicht, zou het lichaamsvetpercentage van deze persoon 36,9% zijn, ruim boven een acceptabel bereik voor vrouwen – inclusief de parameters van het American College of Sports Medicine en de American Council on Exercise.

Einde van de verwarring

Veel van deze mythen en misvattingen komen voor omdat veel mensen hun gewicht niet nauwkeurig meten. De enige manier om uw gewicht goed te begrijpen is om uw lichaamssamenstelling te laten analyseren. Analyse van de lichaamssamenstelling breekt uw gewicht af in spieren, vet en lichaamswater. Vertrouwen op een schaal laat je alleen in het donker over waarom je gewicht toeneemt of afneemt, wat je tot zulke gedachten kan leiden als “mijn spier in vet veranderd”.

Klik hier voor je eigen lichaamsanalyse te boeken
(€30 voor niet Alife leden)

Credits artikel InBody